Δημοτική Ενότητα Θίσβης

Η βιομηχανική περιοχή Θίσβης, βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Θηβαίων Βοιωτίας με έδρα τη Δομβραίνα. Η Δημοτική Ενότητα Θίσβης αποτελείται από τα χωριά Δομβραίνα, Ελλοπία, Θίσβη, Ξηρονομή και Χώστια (πρώην Πρόδρομος), καθώς και από τους παραθαλάσσιους οικισμούς Αλυκή, Άγιο Νικόλαο, Άγιο Ιωάννη και Σαράντι.

Η περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα γεγονός που το μαρτυρούν αρχαιολογικά ευρήματα, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε διάφορα μουσεία του κόσμου. Μέχρι και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα χωριά του δήμου γνώριζαν μεγάλη ανάπτυξη. Με το τέλος του πολέμου, ο πληθυσμός της Δημοτικής Ενότητας Θίσβης μειώθηκε, καθώς οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τα χωριά και να εγκαθίστανται στη Θήβα και την Αθήνα, ή να μεταναστεύουν στις Η.Π.Α. Σήμερα και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού - κατοικιών (2011) της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) η Δημοτική Ενότητα Θίσβης αριθμεί 2.476 μόνιμους κατοίκους.

Το κλίμα της ευρύτερης περιοχής έχει σε γενικές γραμμές τα χαρακτηριστικά του μεσογειακού κλίματος, δηλαδή ήπιους και βροχερούς χειμώνες, σχετικώς θερμά και ξηρά καλοκαίρια και μεγάλη ηλιοφάνεια όλο, σχεδόν, το χρόνο. Στην περιοχή ευδοκιμούν οι χαμηλοί και ακανθώδεις θάμνοι, οι κέδροι, τα φρύγανα, τα ρείκια κ.λπ. ενώ οι καλλιέργειες διακρίνονται σε δενδρώδεις, αμπέλια και μονοετείς. Τα ζώα που απαντώνται συνοψίζονται σε ορνιθοπανίδα των αγρών, μικροθηλαστικά, αμφίβια, ερπετά και έντομα.

+ =\